Mansardare

Mansardare

In primul rand trebuie plecat de la definitatia mansardei : mansarda reprezinta spaţiul funcţional cuprins între învelitoare şi ultimul nivel al unei clădiri,
care asigură respectarea cerinţelor de siguranţă, protecţie şi confort corespunzătoare utilizării specifice (de locuire). Mansarda se include în numărul de niveluri supraterane.

Mansardele pot fi realizate prin:

a. amenajarea podurilor circulabile existente -poduri mansardate

b. conceperea unui spaţiu mansardat la clădiri existente, modificând parţial sau total acoperişul (şarpantă sau terasă) – mansarde realizate prin supraetajare

c. prin proiectarea şi executarea mansardelor odată cu clădirea – mansarde noi

La realizarea mansardelor, indiferent de tipul acestora, se va urmări:

1.asigurarea condiţiilor de funcţionalitate;

2.asigurarea rezistenţei şi stabilităţii acoperişului mansardat;

3.asigurarea exploatării spaţiului mansardat, în condiţii de siguranţă;

4.asigurarea protecţiei împotriva focului;

5.asigurarea igieniei mediului interior, în condiţiile unei iluminări şi ventilări naturale eficiente;

6.asigurarea izolării termice şi hidrofuge corespunzătoare;

7.asigurarea protecţiei împotriva zgomotului.

Normativul care reglementeaza activitatea de proiectare pentru executia mansardelor, indiferent ca acestea sunt mansarde noi, mansarde realizate prin supraetajare sau poduri mansardate, se numeste NP – 064 / 2002 .
Cand se doreste mansardarea unui imobil existent trebuie urmati anumiti pasi. In primul rand trebuie obtinut un certificat de urbanism.
Interventiile ce se doresc a fi realizate trebuie sa fie in consordanta cu prevederile acestui certificat, si aici ma refer la respectarea indicatorilor urbanistici specifici fiecarui lot.
Pe langa avizele cerute prin certificatul de urbanism va fi necesar sa se intocmeasca o expertiza tehnica care se intocmeste de un expert tehnic atestat M.D.R.T. ( fost M.L.P.A.T.) iar pentru realizarea lucrarilor de mansardare va fi necesara cu siguranta obtinerea avizului din partea Inspectoratului
de Stat in Constructii.
In cazul constructiilor vechi cu siguranta vor fi necesare masuri de interventie care sa imbunatateasca raspunsul structurii la actiunile seismice. Astfel de masuri constau in introducerea de samburi de beton armat, introducerea de centuri din beton armat, refacerea planseelor de lemn sau consolidarea celor din beton existente, camasuiri ale spaletilor de zidarie existenti, etc. La fel de importante sunt masurile de interventie la nivelul fundatiilor deoarece in trecut acestea se realizau fie din zidarie fie din beton simplu, situatie neacceptata de normele de proiectare aflate in vigoare in anul 2011.
Dupa ce se va realiza expertiza tehnica si se va obtine avizul din partea Inspectoratului de Stat in Constructii si a avizelor cerute prin certificatul de urbanism, si cel mai important dupa intocmirea unui proiect tehnic intocmit de persoane autorizate, se va depunde documentatia la Primarie in vederea obtinerii Autorizatiei de Construire.
Numai dupa obtinerea acesteia si anuntarea inceperii lucrarilor atat la Primarie cat si la Inspectoratul de Stat in Constructii se pot incepe lucrarile de mansardare. In caz contrar, riscati amenzi si dispunerea incetarii lucrarilor pana la remedierea acestor probleme.
Asadar, pentru a putea mansarda o locuinta existenta e nevoie de o serie de masuri de interventie asupra structurii imobilului existent pentru ca acesta sa fie capabil sa preia eforturile suplimentare ce apar in urma mansardarii.
Proiectul de arhitectura trebuie intocmit si conformat in primul rand in functie de necesitatile si dorintele viitorului beneficiar dar si in concordanta si armonie cu fondul construit existent. Astfel imobilul mansardat trebuie sa se incadreze in fondul construit existent, sa nu il agreseze cu forme si elemente total diferite, sa nu creeze o discrepanta intre imaginea zonei si cea nou obtinuta prin mansardare.
Proiectul de rezistenta a mansardei se va executa dupa un proiect tehnic, intocmit de persoane autorizate iar acesta va fi elaborat in concordanta cu prevederile si concluziile raportului de expertiza tehnica. Structura mansardei se va realiza fie din lemn fie din metal. In general, beneficiarii prefera o mansarda de lemn intrucat costurile sunt mai reduse iar sarcinile aduse asupra structurii sunt considerabil mai mici fata de o mansarda pe structura metalica.
Elementele structurale pentru o mansarda de lemn sunt cele obisnuite la astfel de constructii : popi, pane, capriori, clesti, etc, si trebuiesc tratate ignifug si fungifug pentru a se asigura o comportare adecvata in timp. Prinderile intre elemente se realizeaza cu scoabe, cuie, buloane sau placute metalice cu crampoane.
Cand demaram lucrarile de constructie pentru o mansarda de lemn trebuie in mod obligatoriu ca lemnul pus in opera sa fie uscat ( umiditate maxima 18% ) .
Lemnul este un material organic ce lucreaza in timp. In cazul in care acesta nu este uscat in momentul penerii sale in opera, in timp,
sub actiunea diferitilor factori de mediu acesta se va usca, lucru ce duce la deformatii permanente (contractii ale elementului).
Un alt fenomen nu tocmai placut, cauzat tot de uscarea materialului, este de natura fonica. In timp ce lemnul lucreaza, acesta “pocneste” , lucru putin apreciat de beneficiari.
In concluzie, atentie mare la materialul folosit! Folositi lemn uscat pentru a evita din start astfel de probleme.

Lasa un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *